top of page

SOUČASNÁ KRIZE ZVEDÁ ZÁJEM O DRUŽSTEVNÍ BYDLENÍ

4.5.2020, tisková zpráva


SOUČASNÁ KRIZE ZVEDÁ ZÁJEM O DRUŽSTEVNÍ BYDLENÍ


Zájem o družstevní bydlení oproti loňsku výrazně stoupl. Nárůst vyvolala současná krize způsobená pandemií Koronaviru COVID-19. Lidé se bojí, že nemohou splácet své závazky, získat hypotéku je teď navíc těžší. Zájem o družstevní byty vzrostl oproti loňsku o 7,5 procenta.


Zájem o družstevní bydlení, které je dobrou alternativou pro všechny, kteří si nechtějí nebo nemohou vzít hypotéku potvrzuje Mgr. Anna Ježková, ze společnosti Coop Development: „Družstevní výstavba teď zažívá velký zájem a návrat. Výhodou je, že příjemcem bankovního úvěru na jednotlivé byty zůstává celé výstavbové družstvo, nikoliv budoucí člen družstva a uživatel družstevního bytu. Stačí tedy uhradit družstevní podíl 25 % z ceny bytu na počátku výstavby a pak splácet formou nájmu, byt je ale na konci váš a můžete si ho převést do osobního vlastnictví,“ upřesňuje.


NA DRUŽSTEVNÍ BYT NENÍ POTŘEBA HYPOTÉKA, PŘESTO MŮŽE BÝT PO SPLACENÍ MAJITELE – TO JE TEĎ VÝHODA


Výhodou družstevní formy bytového vlastnictví je také skutečnost, že družstevní byt můžete kdykoliv ´prodat´ za aktuální tržní cenu. Z právního hlediska se nejedná o prodej družstevního bytu, ten zůstává stále družstvu, ale o převod družstevního podílu. Družstevní podíl, a s tím spojený nájem bytu lze nabídnout komukoliv, kdo projeví o byt zájem. Převod jen oznámí ´družstevník´ družstvu, nepodléhá totiž jeho souhlasu. Celý proces je velmi administrativně jednoduchý a rychlý. Cenu bytu lze doplatit družstvu i dříve, podle svých aktuálních finančních možností. „To je velký rozdíl od běžného komerčního nájemného, které platíte za užívání bytu, jenž nebude nikdy váš. Naopak v družstevním bytě formou nájemného splácíte jeho pořizovací cenu,“ vysvětluje princip družstevních bytů Ing. Mgr. Petr Černý, předseda představenstva SBD Sever Liberec.


ZÁJEM O DRUŽSTEVNÍ BYTY V LIBERCI I V PRAZE


Zájem o družstevní byty vzrostl za poslední měsíce extrémně v Praze, ale také například v Liberci. Družstevní bydlení tam vyrůstá přímo v centru města na pozemku bývalých Montážních závodů. Zatímco výstavba družstevního domu Oáza v centru se 114 byty dosud probíhá, více než 60 % bytů je již prodáno nebo rezervováno budoucím členům družstva. Rostoucí zájem o družstevní bydlení i v této nelehké době potvrzuje manažer projektu Michal Bezucha z SBD Sever: „Lidé nás stále oslovují s novými poptávkami po bytech v Oáze, a to i přesto, že se s nimi nemůžeme aktuálně sejít osobně. Komunikace tak probíhá díky technice nekontaktním způsobem, abychom uspokojili v krátkém čase všechny požadavky,“ popisuje aktuální situaci.


Kontakt pro bližší informace:

Hana Tietze

Mobil: 602 349 483

E-mail: press@rezidencerosa.cz, hana.tietze@email.cz

Zelená linka 800 800 750



TZ-Nárůst zájmu o družstevní bydlení Pra
.
Download • 856KB



bottom of page