top of page

Budoucnost developmentu a výstavby v Praze II

9.4.2021, Praha

CEEC Research a Ministerstvo pro místní rozvoj pozvaly širokou veřejnost dne 8. dubna t.r. ke sledování odborné online diskuse na téma aktuální situace na developerském trhu a nově připravované legislativě k podpoře developmentu a dostupného bydlení. Akce proběhla za situace zhoršující se dostupnosti bydlení, růstu cen i nedostatku bytů. O tom, že se jedná o hodně atraktivní téma nejlépe svědčí skutečnost, že debatu sledovalo 32.000 diváků!


Mezi vystupujícími nechyběla Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj ČR, Jana Hanzlíková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj ČR pro místní rozvoj, sekce bydlení a sociálního začleňování, Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Ondřej Prokop, zastupitel Hlavního města Prahy, městská část Praha 11 nebo Hana Landová, předsedkyně Sekce územního a regionálního rozvoje Hospodářské komory České republiky. Za mého pohledu jen škoda, že u debaty tentokrát chyběl zástupce bytových družstev, která mají s realizací projektů družstevní výstavby praktické zkušenosti.


Bytové družstevnictví se i tak neztratilo a bylo zmiňováno většinou diskutujících v nejrůznějších souvislostech. A není divu. Vždyť jeho renesance v podobě družstevní bytové výstavby již probíhá a podílí se na ní i SBD Praha. A právě SBD Praha bylo také zmíněno jedním z aktérů diskuze jako jeden z větších organizátorů novodobé konstrukce družstevního bydlení. Myšlenka spolupráce obcí a bytových družstev není nová, je ve světě včetně velké části evropských zemí prověřenou cestou, jak realizovat dostupnější bydlení pro střední třídu. Finanční konstrukce opřená o vlastní soukromé zdroje, podporu ze strany obce při řešení pozemku, rozložení nákladů včetně splácení odpovídajících úvěrových zdrojů může být dobrou příležitostí ke zlepšení dostupnosti bydlení pro velkou část zájemců o vlastní bydlení.


Odkaz na on-line debatu:

https://www.ceec.eu/events/conference-detail?iConferenceId=119



V Praze dne 9. dubna 2021


Martin Kroh

předseda představenstva

SBD Praha


bottom of page