top of page

Co zamená pro Českou republiku oživení německé ekonomiky?

Zdroj: parlamentní listy.cz

Tempa růstu HDP se zvyšují, pro letošní rok se očekává růst 1,6 %.

 

Česká vláda zatím kromě podpory růstu reálných mezd obyvatelstva a s tím souvisejícím rozvojem spotřeby obyvatelstva neudělala v hospodářské oblasti mnoho kroků k tomu, aby podnítila růst ekonomiky.


Avšak provázanost německé a české ekonomiky je natolik silná, že jakákoli zpráva

z Německa, která se týká ekonomiky, ať už je pozitivní, či negativní, se nutně promítá, s velmi mírným zpožděním, v číslech české ekonomiky.


Pokud tedy dostáváme informaci, že německá ekonomika zrychluje, je to pro českou ekonomiku (třetina českého zahraničního obchodu je právě s Německem) velmi dobrá zpráva.


V závěru tohoto roku, ale zejména v příštím roce se to prostě musí pozitivně promítnout také do českého hospodářského růstu. Pokud by i česká vláda ještě dokázala některé věci lépe zorganizovat, například kdyby prosadila pro každý rok rovnoměrné čerpání evropských peněz na vybrané projekty, v co nejkratší době vypracovala program pro podporu stavebnictví, začala uplatňovat vládní programy na podporu výstavby komunálních, sociálních a družstevních bytů,

a pokud by se již v příštím roce začal projevovat příliv investorů z Číny, nutně by se to pozitivně promítlo také do českého HDP.

bottom of page