top of page

Dobrá zpráva pro příznivce Stavebních spořitelen.


Zdroj: Domov, dle slov Tomáše Kofroňe, tiskový mluvčí ČMSS

Chcete uzavřít smlouvu na stavební spoření pro Vaše dítě?

Neláká Vás procesování opatrovnického soudu?

 

... Ano, dnes opravdu musí ukončení smlouvy uzavřené na jméno dítěte schválit opatrovnický soud!


Cílem této zákonné úpravy bylo chránit zájmy dítěte v případě problémů v rodině.

I když na stavební spoření zpravidla nespoří dítě samotné, patří naspořené peníze právě dítěti. A zájmem státu bylo ochránit tyto peníze před případným zneužitím.


Z našeho pohledu je uvedená povinnost nešťastná:

Kvůli naprostému minimu případů skutečného zneužití peněz totiž musejí

k opatrovnickým soudům všichni rodiče. Protože soudy v drtivé většině případů ukončení smlouvy bez problémů povolují, jde v důsledku jen o zbytečnou byrokratickou zátěž pro soudy, stavební spořitelny a především samotné klienty stavebních spořitelen. Podle našich odhadů musely v loňském roce soudy rozhodovat zhruba ve 20 tisících podobných případů. To vede k zahlcení soudů, zbytečným nákladům a především časovým i administrativním nárokům na rodiče.


Svítá na lepší časy!

V současné době prochází legislativním procesem novela zákona, která by tuto povinnost odstranila. Věříme, že již letos bude schválena změna a pro ukončení běžné dětské smlouvy o stavebním spoření postačí souhlas rodičů. (Pozn. red.: Sněmovna novelu schválila 10. 2. 2016.)


Opatrovnické soudy by tak v budoucnu rozhodovaly právě jen v těch případech, kdy je skutečně nutné ochránit zájmy dítěte, například při rozvodu rodičů. Ukončení smlouvy v bez problémové rodině by se ale stalo běžným úkonem, u kterého by rozhodnutí opatrovnického soudu nebylo nutné.


Bez ohledu na to, od kdy bude tato případná novela platit, se ale domnívám, že stavební spoření pro děti by mělo být pevnou součástí rodinných financí každé domácnosti. Stavební spoření je bezpečným přístavem, v současné době rozkolísaných finančních trhů a nízkých úrokových sazeb nabízíme roční výnos 1,3 % a k tomu státní podporu ve výši až 2 000 Kč ročně. Při optimální úložce zhruba

1 700 Kč měsíčně tak po započítání státní podpory získáte zhodnocení 3,5 % ročně po celou vázací dobu smlouvy.


Žádný jiný zabezpečený finanční produkt na trhu takový výnos nenabízí. Pro klienty, kteří nevyhledávají riziko, tak stavební spoření i nadále zůstává nejvýhodnějším způsobem spoření.

bottom of page