top of page

Družstevní byty zažívají renesanci


Zdroj: Mladá Fronta Dnes

Pokud se rozhodnete pro koupi nového družstevního bytu, nemusíte řešit žádnou hypotéku ani dokazovat své příjmy.

Jak je to možné?

 

Vlastníkem domu je bytové družstvo. Vy se stáváte jeho členem a vlastníte členský podíl, který se váže ke konkrétnímu bytu. Případný úvěr si tedy u banky bere právě bytové družstvo. Vy musíte na začátku zaplatit obvykle 25 procent celkové ceny bytu. Pokud tuto částku nemáte, můžete si vzít například úvěr ze stavebního spoření. Zbytek hodnoty členského podílu budete splácet ve formě anuitních splátek, nebo chcete-li nájemného. Standardně po dobu 20 až 25 let. "Dvakrát do roka můžete vložit mimořádnou splátku nebo doplatit celou částku," doplňuje Vladimír Zuzák z Maxima Reality.

V okamžiku, kdy členský podíl plně uhradíte, je vaším právem si byt převést do osobního vlastnictví. Ale pozor - musí to umožňovat smlouva, kterou jste při pořizování bytu prostřednictvím družstva podepisovali. Pečlivě tedy zkontrolujte, zda smlouva takové ujednání obsahuje.

Nicméně to, že máte jen družstevní podíl, neznamená, že byste nic nevlastnili. "Jste podílníky družstva dle míry splacení svého podílu a o to vás nikdo nepřipraví," vysvětluje Pavla Temrová ze společnosti Finep. Svůj podíl tak můžete kdykoliv prodat, darovat či odkázat. A díky tomu, že byt není zatížený hypotékou ani jinou formou závazku, je možné prodej vyřídit velmi rychle. Sám převod pak může být uskutečněn prakticky okamžitě, na rozdíl od zápisu v katastru nemovitostí. Navíc se u družstevního bytu neplatí daň z převodu nemovitosti.

Pro koho se hodí Obrovskou výhodou je, že družstevní byt si můžete pořídit

v jakémkoliv věku. "S manželem jsme si až po padesátce chtěli na důchod pořídit nové bydlení. Jenže u bank jsme narazili na věkový strop, dokdy je třeba hypotéku splatit," popisuje Jana Hájková. U družstevního bytu to problém nebyl. Navíc ho později mohou bezproblémově převést na vnuka, což by u bytu ve vlastnictví bylo složitější a nákladnější.

 

"Zájem o družstevní byty mají často také lidé, kteří bankou nebyli vyhodnoceni jako bonitní a na hypotéku tak nedosáhnou," říká Zuzák. Může jít třeba o mladé rodiny, které zatím bydlí v nájmu, drobné živnostníky či singles. Družstevní byt je řešením

i pro ty, kteří se hypotéky z nějakého důvodu obávají či nechtějí být dlužníky. Byt můžete koupit i tajně, nebudete totiž zapsáni v žádné veřejné evidenci. "Vyžadován není ani souhlas druhého z manželů," dodává Zuzák.

A jde i o dobrou investici. "O družstevní bydlení je velký zájem a většina našich projektů je prodána předtím, než je dům vůbec dokončen," potvrzuje Temrová. Mezi aktuální projekty s družstevními byty v Praze patří třeba šestá etapa Prosek Parku, který staví Finep. Volných je zde ještě 29 bytů o dispozicích 2+kk a 3+kk, s velikostí

52 až 83 m2 v cenách od 2,74 milionu korun do 4,3 milionu korun. Všechny byty mají balkon, část z nich navíc i lodžii. U některých je v ceně zahrnuta komora či garážové stání, případně oboje.

Několik volných bytů ještě zbývá také například v projektu U polikliniky v Modřanech, který staví SBD Stavbař. V nabídce zůstávají byty 3+kk s balkonem či předzahrádkou a jeden velký 5+kk, který má velikost téměř 108 m2.

Comments


bottom of page