top of page

Družstevní byt, nebo osobní vlastnictví?

Ceny nemovitostí v České republice sice v těchto dnech závratně nerostou, ale už teď jsou pro mnoho lidí nedosažitelné. Problém je především v Praze a dalších větších městech, kde se pohybují ceny za metr čtvereční v desítkách tisíc.


Družstevní byt, nebo osobní vlastnictví?

Otázku, kterou si při ceně nemovitostí v Česku pokládají především mladé rodiny. Důvodem je především hypotéka, na kterou většina mladých rodin nedosáhne. Pokud ji nakonec získají, mnoho z nich pak znervózňuje ekonomická nejistota, zda budou v budoucnu schopni splácet své závazky.


Řešení nejen pro mladé

Výhodou osobního vlastnictví tedy zůstává, že jste absolutním vlastníkem a můžete s nemovitostí jakkoli nakládat. Zároveň ale bývají tyto byty dražší.

Přestože u nás stále převládá pocit, že je důležité vlastnictví nemovitosti, právě mladí lidé objevují moderní družstva. Příjemcem bankovního úvěru na jednotlivé byty je totiž celé výstavbové družstvo, nikoliv budoucí člen družstva a uživatel družstevního bytu.


Postupné splácení

Abyste se stali družstevníkem, respektive členem družstva, musíte uhradit tzv. družstevní podíl, na počátku výstavby alespoň 20–25% z ceny bytu. Zbytek ceny bytu splácí budoucí obyvatelé družstvu v rámci nájemného po dobu následujících let. Splatit svůj závazek vůči družstvu může družstevník většinou k datu fixace úvěru družstva a následně si převést byt do vlastnictví. Toto je však třeba si ve stanovách družstva ověřit a zkontrolovat.


„Pokud zůstanou mladí lidé v nájmu, nikdy nebude byt jejich. V případě družstva zaplatí členský vklad a následně si platí v podstatě v podobné výši jako je nájem splátku na svůj budoucí byt. Ve chvíli, kdy se jejich situace zlepší, můžou družstevní podíl vyplatit a pak už hradit jenom poplatky spojené se správou bytu, či si byt převést do vlastnictví,“ upřesňuje Anna Ježková ze stavebního družstva Coop Development.


Jednoduchý převod

Zůstává možnost družstevní podíl kdykoliv převést (tedy prodat) za aktuální tržní cenu a podle schválených stanov družstva ho také pronajmout. Z právního hlediska se nejedná o prodej družstevního bytu, ten zůstává stále družstvu, ale o převod družstevního podílu. Družstevní podíl, a s tím spojený nájem družstevního bytu lze nabídnout komukoliv, kdo projeví o družstevní byt zájem. Převod jen oznámíte družstvu, nepodléhá totiž jeho souhlasu. Opět toto je třeba zkontrolovat ve stanovách družstva, ale většinou je celý proces administrativně velmi jednoduchý a rychlý. Družstevní byt si tak většinou kupují lidé, kteří v něm skutečně chtějí bydlet. V nových projektech se tak nestává, že by byly poloprázdné, protože je kupují jen lidé na investici.


Autor textu: Michaela Slavínská

Časopis Sofie Bydlení, rubrika Zaostřeno, duben/květen 2024


nové družstevní byty
Družstevní bydlení, nebo osobní vlastnictví?

bottom of page