top of page

Družstevní bydlení se vrací. Bydlete ve vlastním bez hypotéky

Družstevní bydlení opět nabývá na popularitě. Nabídka družstevních bytů už tak kromě starších budov a paneláků obsahuje i nové developerské projekty plné moderních bytů. Hlavně v Praze je tento způsob bydlení na vzestupu.


Většina lidí řeší dilema, jestli platit nájem, nebo si pořídit vlastní bydlení formou hypotéky. Existuje však ještě jedna, většinou opomíjená možnost, která obě varianty kombinuje – družstevní vlastnictví. Jaká je největší výhoda tohoto způsobu bydlení?


Nemusíte žádat o hypotéku a stejně (po splacení bytu) bydlíte ve vlastním.


Bez dokládání příjmů nebo daňového přiznání bance. O hypotéku totiž žádá družstvo, vy musíte složit jen určité procento hodnoty nemovitosti a splácet měsíční nájemné (anuitní poplatek). Po splacení si můžete byt převést do osobního vlastnictví.


Velkou výhodou je, že si družstevní bydlení může pořídit jakákoliv fyzická osoba v kterémkoliv věku.


V ČR působí stovky bytových družstev


Bytová družstva zaznamenala největší rozvoj v 50. letech 20. století, kdy se jejich prostřednictvím za pomoci státu obnovoval bytový fond poničený druhou světovou válkou. V 80. letech tvořily družstevní byty skoro 40 % mezi nově postavenými panelovými domy na území ČR, ale po revoluci došlo k útlumu. Dnes opět družstva zažívají boom, v Česku jich existuje několik tisíc a patří v tomto ohledu na špičku mezi evropskými státy.


Už dávno ale nehrají hlavní roli paneláky. Například společnost Finep zrealizovala projekt nových moderních družstevních bytů v lukrativních lokalitách Prahy 6 – Ruzyni, Prahy 10 – Štěrboholy, a také nové byty v Praze 5 – Barrandově. Zpřístupnila tak vlastní moderní bydlení těm, kteří z jakéhokoliv důvodu nedosáhnou na hypotéku. Projekt se setkal s velkou odezvou, takže společnost už plánuje další projekty.


Jak říká ředitel společnosti Finep Tomáš Pardubický: „V zahraničí běžně existuje více forem bydlení a podíl toho vlastnického není tak vysoký. Domnívám se, že se u nás postupně začnou prosazovat i další formy. Vedle klasického osobního vlastnictví půjde především o družstevní a nájemní bydlení.“


Družstevní bydlení má ale také nevýhody


Pro družstevní bydlení potřebujete přibližně 25 % až 30 % kupní ceny bytu a získáváte pouze právo nájmu na tento byt. Do osobního vlastnictví si byt můžete převést, až po kompletním splacení případně jednou za stanovené období můžete doplatit celou zbývající částku a převést si byt dřív. Do té doby byt vlastní družstvo a s tím souvisí i to, že k jakýmkoliv úpravám nebo pronájmu potřebujete souhlas družstva. Výhodou je však to, že splátky zůstávají po celu dobu splácení stejně vysoké. Družstevní byty jsou také často levnější.


Pro mnoho lidí představuje další výhodu to, že se v družstevní budově nevyskytují investiční byty nebo ubytování pro Airbnb. Vaši sousedé jsou většinou členové družstva a máte tak jistotu, že se vedle vás nenastěhuje nějaký bezohledný nájemník.



Autor: Martin Knižátko

Datum vydání: 18.2.2021

Zdroj: https://azetstyle.cz/6376/druzstevni-bydleni-bydlete-vlastnim-bez-hypoteky/


bottom of page