top of page

Družstevní bydlení: zájem roste

Zdroj: Vítek Novák, Mladá fronta Dnes - střední Čechy, Příloha - Stavíme Prahu

Společenstvo pro pořizování bytů . Tak se v roce 1903 jmenovalo první bytové družstvo  na našem území. Dnes zažívají družstva renesanci.

 

Velmi mladí nebo naopak starší lidé a živnostníci mívají problém dostat od banky hypotéku, přestože mají solidní příjmy. Možným řešením je družstevní byt : stačí zaplatit alespoň 25 procent ceny bytu  a zbytek postupně doplácet formou nájmu. I samotná pořizovací cena může být až o 10 procent nižší než u bytu  prodávaného do osobního vlastnictví. Družstevníkovi byt  z právního hlediska hned nepatří, koupí si v podstatě členská práva a povinnosti v družstvu . Ta se dají převádět snadněji než vlastnictví bytu , navíc se neplatí daň z nemovitosti.


Družstevní byt  však má i nevýhody. Na zaplacení zakoupení práv "vstupu" do družstva  není možné si vzít hypotéku. Byt  se nemůže bez souhlasu družstva  samostatně prodat nebo pronajímat. Deník MF DNES před rokem popsal i příběh čtenáře, kterého družstvo  chtělo z bytu  vystrnadit. Důvod? Družstevní byt  nevyužíval, bydlel na jiné adrese. Podle verdiktu Ústavního soudu na to družstvo  nemá právo, je však potřeba družstevní stanovy dobře znát. Ve hře je i možnost krachu družstva . Jaroslav Novotný z Asociace realitních kanceláří však uklidňuje: "Podnikání družstva  je snadno kontrolovatelné, díky svým statutárním orgánům a právní úpravě podnikání je akceschopnější než společenství vlastníků jednotek."


DEVELOPER V OHROŽENÍ?

Nepředstavují družstva  pro developera velké riziko? "Ta jsou dobře ošetřena. Developer zůstává vlastníkem nemovitosti, kontroluje tedy plně i její údržbu a správu. Struktura stanov družstva  mu také umožňuje zbavit se případných neplatičů," vysvětluje Pavel Smolka, konzultant z Jones Lang LaSalle. Developer však musí počítat se střednědobým až dlouhodobým plánováním, většina družstevníků totiž byt  splatí během asi dvaceti let. "Hodí se spíš pro střední až větší firmy, které mají širší personální zázemí a schopnost vést agendu spojenou s družstvem . Na druhou stranu tato varianta projektu přispívá k větší stabilitě a schopnosti dlouhodoběji strategicky plánovat rozvoj firmy," doplňuje Smolka.


BOOM ZATÍM NEHROZÍ

V Praze staví společně s bytovými družstvy  dva velcí developeři. Trigema staví byty  pro SBD Pokrok na Barrandově a Finep společně s SBD Praha na Proseku. "Učíme se za pochodu. U družstevních bytů  jsme například zjistili, že zájemci žádají menší a efektivnější bytové jednotky, a tak také teď projekty upravujeme," říká finanční ředitel Finepu Štěpán Havlas. Náhlého přívalu konkurence se nebojí: "Máme sice zprávy, že někteří developeři se již o projekty tohoto typu pokoušejí, ale z vlastní zkušenosti víme, že je to náročný development a příprava takového projektu vyžaduje množství znalostí v oboru družstevnictví."

Podle výsledků sčítání bytů  z roku 2011 je v České republice 3,9 milionu bytů . Z toho je v soukromém vlastnictví 64,5 procenta z nich. Družstevních bytů  je pouze 11,1 procenta, podíl se navíc za posledních 10 let snížil o pětinu.

HISTORIE

  • Ve světě má družstevní  bydlení  historii dlouhou 125 let.

  • První družstvo  na našem území vzniklo v roce 1903 za Rakouska-Uherska.

  • Po vzniku Československa v roce 1918 u nás existovalo 165 různých bytových sdružení.

  • Velký rozmach družstevního  bydlení  přišel v sedmdesátých a osmdesátých letech, od té doby se družstva  soustředí zejména na správu starších bytů.


bottom of page