top of page

Městské družstevní byty vzniknou v Brně

Aktualizováno: 4. 3. 2021

Na Francouzské bude 93 družstevních bytů, architekti upravili projekt


17. únor 2021


Přes devadesát bytů ve vnitrobloku na Francouzské právě projektuje kancelář Chybik+Kristof Associated Architects s. r. o. Město plánuje byty nabídnout lidem jako družstevní.


„Francouzská patří k lokalitám, ve kterých město plánuje větší bytovou výstavbu, k dalším by patřily třeba Přízřenice, Holásky a především Kamenný vrch. Rozsáhlý vnitroblok při Francouzské umožňuje při zachování dostatku zeleně vybudovat necelou stovku nových bytů, navíc v docházkové vzdálenosti od centra. Projekt nyní vstupuje do fáze zpracovávání dokumentace pro územní rozhodnutí. V tuto chvíli předpokládáme, že bychom samotnou stavbu mohli zahájit do pěti let,“ shrnula primátorka města Brna Markéta Vaňková.


Výstavbu na Francouzské 36 město připravuje ve vnitrobloku, který tvoří brownfield zpustlého starého objektu školky s okolím. „Plánujeme zde bytové domy v konceptu dostupného družstevního bydlení, o který je velký zájem. Jde o alternativu k developerské výstavbě, kdy družstvo staví pro své členy za nákladové ceny, a nikoliv pro zisk. Byty by tak měly být výrazně dostupnější. Je to jedna z šesti lokalit, které připravujeme pro družstevní výstavbu. Zde bude 93 bytů, většinou 2+kk a 3+kk. Věřím, že tento projekt zásadně přispěje ke zkulturnění a zatraktivnění celé lokality Francouzská, která je v konceptu družstevní výstavby výjimečná blízkostí centra města a jednou to bude velmi dobrá adresa,“ popsal náměstek pro oblast bydlení Jiří Oliva.


Původně tu město počítalo s vybudováním startovacích a seniorských bytů. Se změnou záměru se proto upravily i dispozice bytů, namísto převažujících jedno- a dvoupokojových vhodných pro páry z řad mladých i seniorů tu teď budou hlavně dvou- a třípokojové vyhovující rodinám.





Mgr. Radka Loukotová Tiskové středisko MMB tel.: +420 542 172 471 mobil: +420 773 183 511 e-mail: tis@brno.cz


bottom of page