top of page

Kde se v Česku bydlí nejlépe? Vedou Říčany, Praha a Brandýs nad Labem




Která města v České republice nabízejí nejlepší podmínky pro život?

 

Může se zdát, že vysoká životní úroveň je často spojena s problematickou dostupností bydlení a méně kvalitním životním prostředím.

Při výběru nového domova se lidé rozhodují s ohledem na různé faktory. Většinou hledají místo, kde by mohli vést zdravý a materiálně zajištěný život v prostředí bohatém na kulturní a společenské možnosti, které je zároveň bezpečné a dobře spravované. Jde o to najít lokalitu, kde jsou tyto aspekty v rovnováze, nebo požadovat jejich zlepšení od místní samosprávy.

Naším cílem je podpořit lidi v informovaném rozhodování o tom, kde se usadit, a motivovat je k tomu, aby kladli svým zastupitelům relevantní otázky týkající se správy obce a aktivně se podíleli na jejím rozvoji.

Tradičně byl i letos zveřejněn žebříček nejlepších měst a obcí pro život v naší zemi. Říčany ve Středočeském kraji si po šesté za sebou odnesly titul města s nejvyšší kvalitou života.

Index kvality života, jenž byl sestaven projektem Obce v datech a agenturou Deloitte, hodnotí kvalitu života v 206 českých obcích podle veřejně dostupných dat v oblastech zdraví, životního prostředí, materiálních podmínek, vzdělání a sociálních vztahů.


Žebříček jasně dominuje Středočeský kraj s vedoucími Říčany, za nimiž se umístila Praha a na třetí pozici Brandýs nad Labem – Stará Boleslav.


Klidné historické město leží na obou březích řeky Labe, pouhých 7 minut jízdy po dálnici D10 od hl. města Prahy.


Město si v nejlepším slova smyslu stále udržuje historické tradice a atmosféru spojenou zejména se svatým Václavem. Je zde veškerá občanská vybavenostbohatý kulturní a společenský život a v blízkosti města příroda.


Díky dobré dopravní dostupnosti do zaměstnání jak do Prahy, tak i Mladé Boleslavi, možnostem péče o děti, dostatečné kapacitě vzdělání v základních i středních školách, řadě příležitostí k využití volného času, sportovních zařízení, aktivit v přírodě, je město předurčeno ke kvalitnímu životu rodin i jednotlivců.


bottom of page