top of page

Lidé chtějí bydlet ve vlastním. A roste počet obyvatel malých měst i satelitů

Bydlení se v České republice za posledních třicet let změnilo k nepoznání.


Výrazně se změnila vlastnická struktura bytového fondu, silně vzrostl podíl lidí bydlících ve vlastním bytě. Z hlediska financování se novým fenoménem staly hypotéky a stavební spoření. Novým jevem se stal také život na předměstích, či v okrajových obcí větších sídelních celků, často v uzavřených obytných souborech. Vyplývá to z první části studie Českomoravské stavební spořitelny, jejíž autoři věnovali pozornost vývoji bydlení v České republice v posledních desetiletích.


MŮJ DŮM, MŮJ HRAD


Autoři využili několik zdrojů – situaci mapovali s pomocí údajů Českého statistického úřadu, stejně jako statistického úřadu Evropské unie. Důležitým zdrojem byly i vlastní analýzy. Zásadní změnou po společenském zemětřesení z listopadu 1989 prošla dle očekávání vlastnická struktura bytů a domů, a to především ve městech. S pomoci úvěrů na bydlení výrazně vzrostl podíl osobního vlastnictví.


"Obyvatelé České republiky se jasně přiklonili k tendenci bydlet ve vlastním. Podíl vlastnického bydlení v ČR je jeden z nejvyšších Evropě, téměř osmdesát procent domácností bydlí ve vlastním či družstevním bytě. Například v Německu je to jen polovina rodin," uvádí předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.


Více než dvě třetiny (přesně 68 procent ) obyvatel země bydlí tedy v ČR pod vlastní střechou, zatímco dvacet procent žije v nájemních bytech. V družstevním vlastnictví žije asi desetina obyvatel České republiky, jak vyplývá z údajů českých statistiků.


Velkou revolucí prochází složení obyvatelstva podle místa bydlení. "Nejen, že dochází k postupnému vylidňování vesnic, ale lidé zároveň opouštějí i velká města. Zato výrazně roste počet obyvatel malých měst, včetně satelitů. Do příměstských oblastí přichází stále více lidí z měst i vesnic," vysvětluje Tomáš Kořínek.


Zatímco ještě před patnácti lety bydlelo na předměstích a v malých městech 23 procent obyvatel, v současnosti se tento podíl zvýšil na 35 procent. To je více než činí průměr Evropské unie (31 procent).


BLÍŽE PŘÍRODĚ


"Tento trend potvrzuje i náš průzkum – třetina lidí chce bydlet blíže přírodě. Do center měst se chce stěhovat jen devět procent dotázaných," uvedl Tomáš Kořínek.


Uvedený dlouhodobý trend se nezměnil ani v letošním roce, kdy trh s bydlením i celou ekonomiku zasáhla koronavirová krize. Přestěhovat se chce téměř pětina lidí, z nich velká většina do vlastního. "Zájem občanů o přestěhování se nezměnil, do vlastního bytu se chce v blízké době přestěhovat patnáct procent lidí a čtyři procenta si přejí bydlet v podnájmu," komentuje závěry průzkumu realizovaného agenturou IBRS Tomáš Kořínek.


Pražský deník - rubrika Hospodářství, str. 18


bottom of page