top of page

Na trhu bydlení se chce prosadit výstavbové družstvo Coop Development


Zdroj: IHNED.CZ, Autor:Martina Marečková

Výstavbové družstvo Coop Development vzniklo teprve letos, ale už nabízí okolo 400 družstevních bytů v nových domech ve čtyřech bytových projektech v Praze a v regionech. V regionech chystá společně s partnery další tři projekty v Olomouci, Blansku a Chrudimi.

 

Na lidi, kteří v dnešní nejisté ekonomické situaci nedosáhnou na hypotéku nebo nechtějí mít byt v přímém vlastnictví, cílí výstavbové družstvo Coop Development. Družstvo vzniklo teprve letos, ale v jeho nabídce jsou družstevní byty v nových domech od zavedených developerů jako Finep nebo VCES.


„Družstevník složí pouze členský vklad, standardně ve výši 25 – 30 procent ceny bytu, a zbytek ceny pak splácí formou měsíčních splátek. Forma družstevního vlastnictví tak může oslovit mimo jiné ty zájemce, kteří nejsou v takové ekonomické situaci, aby si mohli byt v osobním vlastnictví dovolit,“ říká Anna Ježková, předsedkyně družstva Coop Development.


Družstevní byty kombinují nájemní vztah s právem na budoucí vlastnictví. Družstevník je členem družstva, které jím užívaný byt vlastní. O úvěr žádá družstvo a člen družstva se tak nemusí sám zadlužovat ani nikomu prokazovat svůj příjem. Zdrojem financí pro výstavbu, kterou plně zajišťuje Coop Development, je kombinace členských vkladů a úvěru financující banky.


Coop Development má aktuálně v nabídce okolo 400 družstevních bytů -- ve čtyřech bytových projektech v Praze a další tři projekty chystá společně s partnery v Olomouci, Blansku a Chrudimi. HN to na dotaz sdělila projektová manažerka Coop Development Iva Fikarová.


Družstevní byty developeři objevili před pár lety. S nástupem recese se totiž byty hůře prodávaly a tak nabídli část bytů v domech do družstevního vlastnictví těm zájemcům, kterým by jinak třeba banka neposkytla hypotéku. Výstavbu družstevních bytů obnovilo nedávno také největší bytové družstvo v zemi -SBD Pokrok.


Comentários


bottom of page