top of page

Nová zelená úsporám: Miliardy na úspory pro české domácnosti


Program Zelená úsporám sice končí, ale ministr životního prostředí Tomáš Chalupa dnes představil další dotační program Nová zelená úsporám. Z toho budou podporovány jak soukromé domy, tak veřejné budovy.

 

Program Nová zelená úsporám je zaměřen na investice do energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách. V programu bude podporováno například komplexní zateplování rodinných a bytových domů a veřejných budov (školy, školky, domovy seniorů apod.), a také nová výstavba v pasivním energetickém standardu.


Program Nová zelená úsporám přinese finanční podporu a do budoucna úsporu pro desetitisíce domácností a jedna miliarda korun státní podpory v programu přinese zhruba 2700 pracovních míst. „Opatření budou financována formou přímé dotace, zvýhodněného úvěru a bonusu. Budeme podporovat i přípravu projektové dokumentace," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.


Program předpokládá poskytovat dotace ve třech hladinách. „Chceme motivovat žadatele. Čím kvalitnější opatření, tím vyšší podpora," dodává ministr.


Hladina 1

snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40 % - podpora 25 % z uznatelných nákladů

Hladina 2

snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 50 % - podpora 35 % z uznatelných nákladů

Hladina 3

snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 60 % - podpora 50 % z uznatelných nákladů


Podmínky programu Nová zelená úsporám budou vyhlášeny na začátku příštího roku, pokud bude připravena národní legislativa, čekáme na prováděcí vyhlášku k zákonu 406/2000 Sb., o hospodaření energií, která stanoví požadavky na energetickou náročnost budov.


„Při platnosti vyhlášky o požadavcích na energetickou náročnost budov bude v březnu vypsána první výzva s předpokládanou alokací 1,4 miliardy korun. Příjem žádostí o dotace pro vlastníky rodinných domů bude zahájen v srpnu 2013. Žadatelé tedy budou mít dostatek času na zpracování projektové dokumentace," říká ředitelka Státního fondu životního prostředí ČR Radka Bučilová. V roce 2014 očekáváme, že bude vyhlášena výzva pro veřejné budovy.


Požádat o dotaci bude možné elektronicky a na krajských pracovištích SFŽP.

O dotaci z programu Nová zelená úsporám lze žádat jak před realizací opatření tak po ní a uznány budou náklady na opatření realizováné po 1. lednu 2013.


Žadatelům o dotace z programu Zelená úsporám je k dispozici bezplatná informační linka 800 260 500 (PO - PÁ od 7:30 do 16:00).


Žadateli o dotaci v rámci první výzvy mohou být vlastníci rodinných domů.

bottom of page