top of page

Nový občanský zákoník přinesl mnoho novinek i do oblasti bytového družstevnictví.

Zdroj: Mesec.cz

Koupili si pěkný byt, ale nenapadlo si zjistit sousedské vztahy. Malé bytové družstvo a jeho členové pak začali starším manželům dělat potíže. Jenže protizákonně.

 

Ať už to jsou odborné konference, zájmová sdružení, nebo studie, ze všech stran je slyšet kritika na současnou legislativu. Navíc se opět odkládá schválení nového návrhu pražských stavebních předpisů. Tedy vyhlášky stanovující požadavky na stavby a určující pravidla pro umísťování staveb. Asi nejvíce jsou viditelné dopady v oblasti výstavby bytů.


Loňský rok byl pro prodej cenových bytů v Praze,ale i například v Brně rekordní,stejně jako prohypoteční banky. Byty mizí z nabídky nezvykle rychle. Developeři sice dávají průběžně do oběhu stále nové a nové projekty, ty ale často mají vyřízená potřebná povolení na stavbu ještě z předkrizové doby. Developeři dnes odkládají podání žádostí o územní povolení, protože čekají na nové stavební předpisy.


Letos je ještě z čeho vybírat, ale pokud by měla poptávka po novém bydlení pokračovat stejným tempem i v dalších letech, lidé se budou muset spokojit

s omezenou nabídkou novostaveb. „Povolování nových bytů v Praze v podstatě zamrzlo, v roce 2015 byla povolena výstavba necelých 4000 bytů v nových bytových domech a trend v čase je klesající, což vůbec neodpovídá situaci na trhu,“ konstatuje Martin Červinka ze společnosti Bau-Invest Development. 

 

Za pravdu mu dávají údaje Českého statistického úřadu. V loňském roce úřady

v Praze povolily výstavbu 3949 nových bytů v bytových domech. Nových bytů se ale v roce 2015 podle společných statistik developerů Trigema, Skanska Reality

a Ekospol nových bytových domech a trend v čase je klesající, což vůbec neodpovídá situaci na trhu,“ konstatuje Martin Červinka ze společnosti Bau-Invest Development. Na to, že některé městské části zcela zastavily povolování nových projektů, upozorňuje i největší tuzemský rezidenční developer Central Group.

 

"Pokud se s takto vysokou poptávkou brzy nesrovná také rychlost povolování nových staveb, developeři nebudou mít co prodávat. Ale co je horší, zájemci

o nové bydlení nebudou mít co kupovat, " uvedl Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group. To by pak podle něj mohlo vést ke zdražení bytů. Než dnes investor získá povolení ke stavbě, musí si nezřídka sehnat desítky razítek

a oběhnout příslušné úřady.


Situaci měla zlepšit novela stavebního zákona, jež je nyní připravena

k projednávání ve vládě. Její ambicí bylo zjednodušit a zkrátit proces povolování staveb, ale ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová minulý týden na Fóru českého stavebnictví přiznala, že návrh je polovičaté řešení. Novinky, které její úřad navrhoval, podle Šlechtové odmítla ostatní ministerstva, protože se obávala ztráty kompetencí.


Jen v Praze je přitom několik obrovských rozvojových území, která na své využití dlouho čekají právě kvůli tomu, že je na nich stavební uzávěra nebo není stále dořešeno povolení na nich stavět. Patří mezi ně území bývalých nádraží v Bubnech, na Smíchově nebo Žižkově. Právě tyto lokality by se měly rozvíjet. Myslí si to účastníci průzkumu poradenské společnosti Deloitte, jenž byl zveřejněn koncem února. K tomu je potřeba dodat, že největší část respondentů průzkumu (59 %) tvořili developeři a investoři společně s architekty, ,zbývající část rovným dílem stavaři a akademici. Nespokojenost se současným stavem územního plánování

v Praze však podle Deloittu vyjádřily všechny skupiny oslovených odborníků tj. od stavařů přes investory, architekty až po akademiky. A drtivá většina z nich si také myslí, že je v oblasti stavební legislativy nutné provést změny.

 

"Stavební řízení se z jednoduchého úkonu úředníka stalo úkolem pro tým právníků. V důsledku toho zbytečně zhrozená řízení ve výsledku platí stavebník", uvádí jeden z respondentů, kterého ve svém průzkumu cituje Deloitte.

(pozn. 3949 bytů v nových bytových domech získalo loni stavební povolení v Praze. Ve stejném roce se jich přitom prodalo sedm tisíc).


bottom of page