top of page

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje úvěr na družstevní bydlení

11.3.2021

Družstevní bydlení získává na velké oblibě. Je to vhodné řešení pro ty, kteří si nemohou dovolit byt v osobním vlastnictví nebo se nechtějí spoléhat na nepředvídatelné ceny nájmů. Družstevní bydlení totiž lze pořídit mnohem levněji než byty v osobním vlastnictví.


„Developeři, stavební bytová družstva a města aktuálně přicházejí s projekty na výstavbu družstevních bytů, jejichž ceny jsou nižší, než je cena vlastnického bydlení. Cenu totiž obvykle snižuje odklad koupě pozemku a nižší náklady na výstavbu. Družstevní byt tak lze pořídit za méně peněz. Družstevník zaplatí jednorázový členský vklad ve výši 25 – 30 procent ceny bytu a zbytek ceny splácí v rámci měsíčního nájmu,“ vysvětluje Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS).


O družstevní bydlení je zájem


Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny v družstevních bytech bydlí 15 procent Čechů. 64 procentům z nás by tento způsob bydlení nevadil. Nejvíce jsou mu naklonění lidé v Praze, naopak nejméně populární je ve východních Čechách a na Vysočině.


RSTS a úvěr na družstevní bydlení


RSTS na pořízení tohoto typu bydlení lidem poskytne až 2 milióny korun bez nutnosti zástavy nemovitosti. Tento úvěr má dobu splatnosti prodlouženou na 25 let. Lidé tak budou mít nižší měsíční splátku. U tohoto úvěru nemusíte mít naspořeno, dokonce nepotřebujete ani předem uzavřenou smlouvu o stavebním spoření. Úroková sazba úvěru na družstevní bydlení od RSTS začíná na 3,74 procent ročně.


„Tímto úvěrem je možné zaplatit celou cenu uvedenou ve smlouvě s bytovým družstvem nebo ve smlouvě se stávajícím družstevníkem. Navíc lze úvěrem financovat i rekonstrukci či vybavení daného družstevního bytu do výše až 50 procent úvěru,“ doplňuje Lenka Molnárová.



Autor: Romana Rybová

Datum 11.3.2021



bottom of page