top of page

Realitní trh se mění. Bude družstevní bydlení budoucností?

Realitní trh se za poslední rok výrazně změnil. Jedním z trendů je zásadní pokles poptávky po nákupu nemovitostí, díky tomu rostoucí nabídka nemovitostí a související zájem o družstevní bydlení. Tato situace je důsledkem vysokých úrokových sazeb hypotečních úvěrů, kdy je pro velké množství lidí obtížné hypoteční úvěr získat. Družstevní bydlení přináší řešení této situace, avšak – i přes své výhody – přináší i řadu právních úskalí.


KOMPROMIS MEZI OSOBNÍM VLASTNICTVÍM A NÁJMEM


Mnoho lidí družstevní bydlení považuje za přežitek minulých let. Byť v posledních letech trend družstevního vlastnictví spíše upadal, nyní tento způsob bydlení zažívá "renesanci". Důvodem je zejména drahé a méně dostupné vlastní bydlení a výše úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Družstevní bydlení tak představuje mnohými vítaný kompromis mezi osobním vlastnictvím a běžným komerčním nájmem.


Družstevní bydlení má v České republice dlouhou tradici, první zmínky se objevují již v 19. století, k jeho největšímu rozmachu došlo v 60. letech 20. století. Aktuálně jsou v České republice tisíce bytových družstev (podle údajů společnosti Bidli zhruba 8000), čímž se řadíme mezi evropské státy s největším podílem družstevních bytů.

...


Celý článek s následujícími podtématy najdete níže v galerii.

CO JE TO DRUŽSTEVNÍ PODÍL?

ROZDÍL MEZI DRUŽSTEVNÍM BYDLENÍM A VLASTNICTVÍM BYTU

KOUPĚ DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU V PRAXI

"NOVÁ GENERACE" DRUŽSTEVNÍHO BYDLENÍ

AKTUÁLNÍ TREND V ČÍSLECH

VÝHODY DRUŽSTEVNÍHO BYDLENÍ

PRÁVNÍ ÚSKALÍ DRUŽSTEVNÍHO BYDLENÍ

DOPORUČENÍ NA ZÁVĚR




Zdroj: Estate & Business, 13.2.2023

Autor: Daniel Macek

bottom of page