top of page

Vlastní byt co nejlevněji? Se stavebním spořením

Stavební spoření využívá téměř 40 % obyvatel ČR.

 

Stále platí za jeden z relativně jistých způsobů zhodnocení finančních prostředků (kolem 3 % ročně) a zároveň umožňuje čerpat výhodný úvěr na bydlení (aktuální úroková míra zhruba 2,95 až 5 % ročně). Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny plánuje využít úspory na financování bydlení polovina účastníků stavebního spoření, desetina si ho zakládá s cílem čerpat později úvěr. Stavební spoření se skládá ze dvou fází – spoření a nároku na úvěr (po uplynutí sjednané doby a naspoření 40 % cílové částky). V mezidobí můžete využít tzv. překlenovací úvěr, který je dražší než řádný, ale lze ho získat téměř okamžitě po uzavření smlouvy.

Řádný úvěr na bydlení má pevný úrok po celou dobu splácení a lze jej bez sankcí předčasně splatit. Stát na stavební spoření přispívá ročně částkou ve výši 10 % z naspořené částky, maximálně 2 000 Kč. Po dosažení doby 6 let od začátku spoření můžete peníze vybrat, nebo uzavřít nové stavební spoření a opět začít spořit. Nevýhodou je, že peníze tak šest let nemůžete využít a z výnosu zaplatíte 15% daň. Daňový základ lze však o zaplacené úroky ze stavebního spoření snížit, v rámci jedné domácnosti až do celkové výše 300 000 Kč.

"Pokud klient splácel úvěr jen část roku, nesmí odečítaná částka překročit 25 000 Kč za každý měsíc placení úroků.

Podmínkou však je, že úvěr byl použit na bytové potřeby," říká Rostislav Trávníček, ředitel komunikace Českomoravské stavební spořitelny. "Musí se tedy jednat například o rekonstrukci bytu či nákup nemovitosti určené k trvalému bydlení." V Česku funguje pět stavebních spořitelen, kde si můžete stavební spoření založit nebo čerpat výhodný úvěr. Nejvíce smluv uzavírají lidé s Českomoravskou stavební spořitelnou, která na trhu funguje již 20 let, inovativní produkty nabízí Stavební spořitelna Wüstenrot. Do konce roku si nově můžete sjednat překlenovací úvěr do 500 000 Kč (manželům až 700 000 Kč) bez zajištění Půjčka ProBydlení zdarma. Úrok se po celou dobu splácení (6, 8, 12, 14 či 18 let) nemění. Na pořízení družstevního bydlení půjčku bez zajištění získáte až do výše dvou milionů Kč, lze ji však využít i na financování rekonstrukce, například pořízení a montáž kuchyňské linky včetně vestavěných spotřebičů, šaten s vestavěnými skříněmi apod.

bottom of page