top of page

Zpravodajský přehled ke družtevnímu bydlení.


Zdroj: Mladá Fronta dnes

Nicméně v posledních letech roste zájem o družstevní bydlení. Bytová družstva totiž mají tradici, umějí domy lépe spravovat než společenství vlastníků jednotek.

 

A tyto byty jsou navíc o 10 až 15 procent levnější," říká Jiří Pácal z Central Europe Holding. Že družstevní byt může na trhu uspět u kupujících, kteří hledají levnější alternativu, je přesvědčený i Vladimír Zuzák z Maxima Reality. "Výhodou je samozřejmě splacená anuita, vstřícné stanovy družstva a především příslib, že bude byt do roka převeden do osobního vlastnictví. V takovém případě je také možné vzít si hypotéku," vysvětluje Zuzák.

Lidé zároveň dávají přednost bytům ve zrekonstruovaných domech. Podle Romany Pobudové z realitní kanceláře Duda SVD by měl mít dům určitě v pořádku střechu, stoupačky a okna. "V Praze je řada starších činžovních domů, které opravy potřebují, ale společenství vlastníků na ně nemá dostatek prostředků. Je dobré si všimnout, v jakém stavu je fasáda v blízkosti okapových svodů a jak vypadá chodba v domě. To napoví, zda se společenství stará alespoň o základní věci," vysvětluje Pavel Velebil z Tide Reality.

bottom of page