top of page

Bydlení s přírodou v Praze

Družstevní bytová výstavba

 

V novodobé historii  správcovské firmy, SBD Praha

(dále jen Stavební bytové družstvo Praha),  se v letošním roce připravil projekt nabídky nových družstevních bytů Bytového družstva  Malý Háj v pražských Štěrboholech. Projekt vznikl na základě poptávky členů a klientů SBD Praha.

Zájem je však tak velký, že oslovil i širokou veřejnost. V tomto případě jde totiž

o projekt výstavby družstevních bytů, jehož obsazení se děje premiérově v režii samotného družstva. Organizace stavby bytového domu je přitom svěřena zkušenému partnerovi – developerské společnosti Finep.


Bytový dům tvoří celkem 72 bytů s možností volby garážového stání a omezeného množství komor a sklepů. Dokončení objektu se předpokládá na konci roku 2019

a jeho předání hned v následujících měsících. Nabídka účasti v projektu byla přednostně určena těm, kdo se zdarma zaregistrovali mezi zájemce o družstevní bytovou výstavbu na webových stránkách SBD Praha, nebo těm, kteří tak učinili na webových stránkách Družstevního portálu. V druhém kroku byla nabídka učiněna všem zástupcům bytových domů ve správě SBD Praha a obchodním partnerům.


Směřování nabídky na omezený okruh osob bylo cíleným krokem k ověření schopnosti SBD Praha komunikovat výhody družstevního bydlení v době postupného vylepšování kreditu bytových družstev za současně se zhoršující dostupnosti hypotečního financování. V době psaní těchto řádků na počátku listopadu tohoto roku bylo téměř 75 % bytů ve štěrboholském projektu rezervováno. To lze s ohledem na uplynutí 5 týdnů od zahájení rezervací považovat za pozoruhodný úspěch. V současné době již naplno běží navazující plánované kroky – založení nového družstva, finalizace jednání o financování projektu i smlouvy o smlouvě budoucí kupní. Na jaře příštího roku bude zahájena výstavba tohoto bytového domu, a to společností Euro Park Praha BETA a.s. ze skupiny Finep. Lze očekávat, že podobně jako v jiných projektech, nedojde ani u tohoto projektu k žádné významné odchylce od předpokládaného termínu dokončení.


Úspěšnost prvního projektu dává jasný signál vedení SBD Praha, aby se v duchu usnesení z jarního shromáždění delegátů pokusilo navázat dalším projektem. V hledáčku představenstva družstva jsou kromě území hlavního města i projekty mimo Prahu s dobrou dopravní dostupností do hlavního města. Cílem této snahy je nabídnout finančně dostupnější bydlení především mladým rodinám, které hledají větší byt pro nově založenou rodinu. Kombinace menší obce s dobrou občanskou vybaveností a příležitostmi pro volnočasové aktivity s dojezdovou dostupností do centra Prahy max do 30 minut je totiž vyhledávaným cílem nejen této cílové skupiny.


Cena družstevního bytu může být v těchto případech nižší dokonce v řádech desítek procent ve srovnání s obdobným bytem v Praze a přitom může být zachována dostupnost financování úvěrovými zdroji právě formou družstevní formy bydlení.


Po registraci na formuláři buď na  webu Coop Development (www.coopdevelopment.cz)  nebo přímo na webu SBD Praha (www.sbdpraha.cz) se automaticky zařadíte mezi zájemce o družstevní bydlení. Dozvíte se více

o podmínkách družstevního bydlení a stanete se součástí sítě zájemců, na které se bude družstvo přednostně obracet s novými projekty družstevního bydlení.


Více též o projektu: www.bydlenisprirodou.cz


Váš tým Coop Developmentu

bottom of page