top of page

Ceny bytů odolaly viru

V prvním pololetí bydlení opět zdražilo


PRAHA Jako před krizí. Tak by se dal shrnout stav pražského trhu s bydlením, jehož vývoj uplynulá pandemie koronaviru podle aktuálních čísel nijak nezměnila. Ceny nových bytů nadále rostou, dražší jsou i byty z druhé ruky a jen mírně narostl počet nově postavených bytů v nabídce.


Jediným segmentem, který se vymyká, je nájemní bydlení. Kvůli velkému propadu na trhu s krátkodobými pronájmy pod platformami typu Airbnb se meziročně zdvojnásobil počet bytů na dlouhodobý pronájem a zároveň mírně klesl průměrný nájem z 327 korun na 319 korun za metr čtvereční.


Aktuální údaje o pražském trhu s byty vyplývají z velké analýzy developerských společností Trigema, Central Group a Skanska za první pololetí letošního roku. Podle ní stoupla během druhého čtvrtletí navzdory koronaviru průměrná prodejní cena nových bytů ze 106 392 korun za metr čtvereční na 108 261 korun.


"Dopad pandemie na hodnotu nových bytů se doposud nepotvrdil. Naopak sledujeme dvouprocentní nárůst cen oproti předcházejícím třem měsícům," říká generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek a dodává, že čísla nadále rostou kvůli vysoké poptávce i vysokým cenám stavebních a projekčních prací. Částečně se koronavirus promítl do počtu prodaných bytů v době nejpřísnějších vládních opatření, kdy lidé pořízení bytu odsunuli. Ve výsledku ale prodeje developerů zůstávají na podobné úrovni jako před krizí. "Prodeje se zpomalily hodně koncem dubna a začátkem května, ale červen už je nejúspěšnější měsíc v uplynulém roce. Takže ten propad prodejů byl jen mírný a krátký," uvádí předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.


Co se týče jednotlivých městských částí, dominuje na trhu Praha 5. Celá čtvrtina všech bytů v nabídce je právě z páté městské části. A pátý obvod táhne také ceny. Zatímco v ostatních městských částech průměrné ceny stagnují, a někde dokonce mírně poklesly, v Praze 5 naopak ve druhém čtvrtletí výrazně rostly, což ovlivňuje průměr za celou Prahu.


Růst v Praze 5 má na svědomí například velký projekt Smíchov City, který developer Sekyra Group již začal na území bývalého smíchovského vlakového nádraží stavět a zároveň už první byty nabízí k prodeji. Rozdíly mezi městskými částmi se ukazují i v absolutních částkách. Například v Praze 8 se průměrný byt prodává za devět milionů, v sousední Praze 9 stojí 6,8 milionu.


Sám trh růst cen nezastaví


Do trhu s nájmy zásadně promluvil především fakt, že segment krátkodobých pronájmů přišel o zákazníky v podobě turistů. "Počet bytů k dlouhodobým pronájmům meziročně vzrostl o sto procent, jelikož se do něj přesunuly byty dříve využívané pro krátkodobé ubytování," uvádí Soural. Více bytů v nabídce způsobilo, že ve druhém čtvrtletí mírně klesla průměrná cena pronájmu o osm korun za metr čtvereční.


Podle Sourala se však zhruba za rok nájemní trh nasytí a vrátí do situace, kdy ceny nájemného opět porostou. "Stejně tak se dá očekávat další zvyšování cen nových bytů," říká Soural s tím, že růst cen bytů může zastavit jen vyšší nabídka. "Aktuální nabídka v Praze je na 5 800 bytech, ale aby se něco stalo s cenami, muselo by být v nabídce minimálně 10 tisíc bytů," dodává Soural.


Podle sociologa Václava Orcígra z neziskové organizace Arnika, který se zabývá dostupností bydlení v Praze, však jen samotná zvýšená nabídka nevyřeší problémy s neustálým zdražováním bydlení. "Je to pouze jeden z faktorů. To, co se nyní staví, je velmi často luxusnější bydlení vyšší kategorie. Chybí tak hlavně výstavba levnějšího bydlení, které by bylo dostupné pro střední třídu," upozorňuje Orcígr.


Do nabídky by proto podle něj mělo vedle soukromého segmentu více vstupovat i město, které musí zajistit vyšší podíl dostupného bydlení třeba na velkých brownfieldech, na jejichž zástavbu Praha čeká. "Jinak bude soukromý trh z logických důvodů stavět právě ty byty, které se mu vyplatí nejvíce, tedy luxusnější segment," dodává Orcígr.


Rozmanitější nabídku bydlení chce zajistit i vedení hlavního města. To připravuje například projekty družstevního a spolkového bydlení. V obou případech však půjde ještě o dlouhý proces. U družstevního bydlení se navíc vládnoucí koalice zatím nedokázala shodnout na tom, jaká vůbec budou jeho pravidla.


1,8 O tolik procent vzrostly ceny bytů mezi 1. a 2. čtvrtletím. Růst nezmírnila ani koronakrize.

Zdroj: Mladá fronta DNES, rubrika Praha, str. 13, a



bottom of page