top of page

Družstevní výstavba v Praze má zelenou

Aktualizováno: 30. 8. 2021

10.5.2021

Zájem spolupracovat a nabídnout tak Pražanům levnější bydlení mají odborníci napříč soukromým i veřejným sektorem. Shodli se na tom účastníci podvečerní čtvrteční diskuse, která v prostoru CAMP hledala odpovědi na palčivé otázky drahého bydlení v české metropoli. Tam, kde stát zaspal chtějí spolupracovat zástupci městských částí, pražského magistrátu, banky, bytová družstva i developeři. Lídři odvětví se shodli na čtyřech hlavních bodech: zajištění bytů pro nízkopříjmové rodiny, touha udržet ve městě střední třídu a nastartovat důvěryhodná partnerství s developery a finančními institucemi.


Diskusi na téma dostupného rodinného bydlení inicioval radní Prahy 8 Tomáš Hřebík společně s radní hlavního města Prahy Hanou Kordovou Marvanovou. Městská část totiž zoufale volá po stavbě bytů pro potřebné profese. „Dostupné bydlení by nemělo být za účelem investice, proto je potřeba, aby městské části do procesu stavby zasáhly. Je nesmysl, aby se město zbavovalo stavebních pozemků, naopak umožněme levnější výstavbu ať u nás udržíme mladé rodiny,“ upozorňuje Ing. Tomáš Hřebík, Ph.D., radní Prahy 8.


Družstevní bydlení má v České republice stoletou tradici stejně jako v jiných zemích. Pražský magistrát v těchto dnech již vytipovává pozemky, na kterých by bylo možné postavit nové družstevní byty pro střední vrstvu, která teď na vlastní bydlení v metropoli nedosáhne. „Chceme dosáhnout až o 30 % nižších nákladů na byt. Chceme dostupné bydlení pro lidi, ne předražené byty. Pro město je rozhodně dobré, když nabídne svým obyvatelům různé alternativy bydlení, a navíc si zachová vliv na samotnou výstavbu,“ upřesnila JUDr. Hana Kordová Marvanová, radní hlavního města Prahy.


Deset tisíc domácností v Praze je v bytové nouzi-z toho je 500 rodin s dětmi

Problém mají především samoživitelé, mladé rodiny, senioři a menšiny. Jak upozornil v diskusi radní pro oblast bydlení magistrátu hlavního města Prahy Mgr. Adam Zábranský, mnoho rodin má na to platit nájem, ale nemá na to zaplatit kauci: „Městských bytů je málo, čistě přes městský fond tuto krizi s bydlením nevyřešíme.“

Problémem je také zdlouhavá administrativa, která prodlužuje stavební proces. Stavbě družstevních bytů jsou nakloněni také zástupci bankovních domů. „V Zahraničí stačí na koupi bydlení osm ročních platů. U nás zdaleka ne. Buď jsme tak bohatí, nebo máme problém, který musíme řešit. Chceme pomoci dát na trh víc bytů a ve skladbě, která je potřeba,“ Ing. Petr Vohralík z České spořitelny.


Soukromý sektor a zástupci města potvrdili vzájemnou důvěru


„Slovo developer stále většina lidí vnímá negativně, a je to škoda. Chceme být partnerem,“ říká Mgr. Anna Ježková, předsedkyně kontrolní komise Asociace developerů. „Chceme se zabývat dlouhodobě kvalitou družstevní výstavby v návaznosti na městský prostor. Důležitá je v tomto případě důvěra.

Máme zájem stavět na komunikaci a respektu vůči partnerovi-a o tom družstva jsou, jejich výhodou je dlouhodobost. Naše ambice je dělat kvalitní výstavbu a přinášet do diskuse s městem naše zkušenosti, být dobrým partnerem pro města a obce a dělat, co má smysl,“ upřesnila z role předsedkyně společnosti Coop Development.


„My se na bydlení nedíváme jako na produkt, který je potřeba postavit a poslat dál. Chceme být partnerem a ukázat družstvo jako moderní bydlení s moderní správu. Dokážu si pak představit, že je cena 65 tisíc za metr čtvereční i v Praze reálná,“ říká Mgr. Martin Kroh, předseda představenstva SBD Praha a České společnosti pro rozvoj bydlení.


Účastníkem diskuse na online, byli také odborníci z řad neziskového sektoru, za zmínku stojí Jan Eisenreich ze spolku DoDružstva z.s. Tato platforma se snaží sbírat zájemce o družstevní výstavbu, vytvářet prostředí pro jejich edukaci, ale také přinášet podněty do diskuse, které se objevují ve veřejném sektoru v oblasti družstevnictví. „Trh je v případě pražských bytů velmi efektivní a snaží se vždy vytěžit co nejvyšší cenu za metr. Pokud je cena za metr čtvereční nejvyšší například u malometrážních bytů, budou se stavět malometrážní byty. Kdo tady spíše, než trh dlouhodobě selhával, je veřejný sektor. Praha se drtivé většiny svého bytového fondu zbavila a nijak zvlášť jej v posledních letech nerozšiřovala.


Tím ztratila možnost kontroly nad trhem. Je ale velmi dobrou zprávou, že v poslední době se přístup Prahy začíná měnit,“ říká Mgr. Jan Eisenreich, zakladatel spolku DoDružstva.



Během více než dvouhodinové debaty odkazovali účastníci často na rakouskou metropoli Vídeň, která má svojí bytovou politiku v oblasti nájmů i výstavby. Úspěšným projektem, který je ve fázi příprav v Praze je například výstavba družstevních bytů v Ďáblicích, kde se podařilo spojit zájmy městské části, soukromého sektoru i církve.


Zájem o téma potvrdily na dvě stovky sledujících. Záznam je možné vidět na facebooku prostoru CAMP: https://www.facebook.com/events/800938590827370/


bottom of page