top of page

Už nejen v Praze. Nové družstevní byty se začnou stavět i v mimopražských regionech


Zdroj: IHNED.CZ, Autor:Martina Marečková

Bytový dům s družstevními byty s názvem Pražská brána vyroste na severním okraji Olomouce. V první fázi v něm má být do konce příštího roku dokončeno 47 bytů. Za projektem stojí výstavbové družstvo Coop Development a společnost VCES Property Development.

 

Developeři nabízejí nové družstevní byty vedle Prahy i v mimopražských regionech. Výstavbové družstvo Coop Development, které za tímto účelem vzniklo v loňském roce, postaví ve spolupráci se společností VCES Property Development družstevní byty v Olomouci. Investoři si chtějí nabídkou družstevních bytů v novostavbách získat lidi, kterým banky hypotéku z důvodu například věku neposkytnou.


„Lidé často na hypotéky nedosáhnou a právě družstevní výstavba je řešení. Družstevník složí pouze členský vklad, standardně ve výši 25 – 30 procent ceny bytu, a zbytek ceny pak splácí formou měsíčních splátek v nájemném. Zájemce nemusí prokazovat své příjmy a zadlužovat se,“ říká Anna Ježková, předsedkyně družstva Coop Development.


Zahájení výstavby bytového domu s názvem Pražská brána je plánováno na červen tohoto roku. Projekt vyroste na severním okraji Olomouce mezi ulicemi Pražská a Generála Píky v sousedství starší zástavby a nových bytových domů projektu Pražská. V případě Pražské brány začíná členský vklad na necelých 400 tisících korunách v případě garsonky.


Bytový komplex bude realizován ve dvou fázích. V té první vznikne do konce příštího roku 47 bytů. Ke každému bytu přísluší parkovací stání a lodžie nebo terasa. Prvních pět podlaží osmipodlažního domu tvoří základnu pro další tři ustoupená podlaží vytvářející dojem městské brány. Náklady na realizaci Pražské brány dosahují 97 milionů korun včetně DPH, uvedli pro IHNED.CZ zástupci Coop Development.


Družstevní vlastnictví kombinuje nájemní vztah s právem na budoucí vlastnictví. Družstevník je členem družstva, které jím užívaný byt vlastní. Žadatelem o úvěr je právě družstvo a člen družstva se díky tomu nemusí sám zadlužovat ani nikomu prokazovat svůj příjem.


Coop Development připravuje společně s partnery projekty družstevního bydlení i v dalších městech jako je například Blansko nebo Chrudim. V Praze spolupracuje družstvo s developerem Finep. Správu bytových projektů bude pro Coop Development zajišťovat družstvo SBD Praha.


Coop Development má v nabídce okolo 400 družstevních bytů v nových domech. V letošním roce by chtělo družstvo tento počet zdvojnásobit. HN to v dřívějším rozhovoru řekla Anna Ježková. Ze zavedených družstev obnovilo výstavbu družstevních bytů také největší bytové družstvo v zemi SBD Pokrok.

bottom of page