top of page

Na Františkově vstoupí do další etapy nová výstavba bytových domů

Začátkem října začne další etapa výstavby projektu Zahrady Gallas, tedy nových bytových domů na Františkově. Jde o výstavbu nových domů s družstevními byty, kdy v první etapě vzniká na Františkově 94 družstevních bytů. Ve druhé pak stavebníci dokončí do konce roku 2025 dalších sedmasedmdesát bytů.


Cílem projektu je postavit nové a moderní, ale dostupné bydlení především pro rodiny s dětmi, a navíc revitalizovat dosud nevyužitý brownfield téměř v centru Liberce. Pro zájemce bude od čtvrtka 5. října a následně téměř každý první čtvrtek v měsíci otevřený plně vybavený byt, který si můžou přijít prohlédnout a získat podrobné informace o možnosti vstoupení do družstva.


„Pro všechny, kteří podepíší smlouvu na družstevní byt v projektu Zahrada Gallas v libereckém Františkově garantujeme na první tři roky zvýhodněnou úrokovou sazbu 4,89 %p.a. ročně, což je v dnešní době razantního zvýšení úroků z půjček a hypoték výhodné,“ říká Anna Ježková z Coop Development.


„Nabídka nových bytů v blízkosti centra Liberce je velmi malá, právě pro rodiny s dětmi. Družstevní bydlení stále patří mezi výhodnější formu vlastnictví, kdy stačí složit 20 % z ceny bytu a úvěr si bere celé družstvo,“ upřesňuje Petr Černý z SBD Sever. Jednotlivé domy mají být maximálně šestipodlažní s ustupujícím sedmým patrem s 45 byty. Odborníci také vyčistí místem protékající Františkovský potok, který se stane součástí zahrady, do které jsou domy zasazeny.


Na pozemku vznikne hřiště, grill pointy, místa pro jógu a odpočinek a mnoho dalšího. Projekt Zahrada Gallas staví společně Coop Development, Ungelt Partners, Stavební bytové družstvo Sever a Stavební bytové družstvo Praha.


Autor: Blanka Freiwilligová

Datum zveřejnění: 28.9.2023


bottom of page