top of page

Stavbaři v kraji dokončili za první pololetí letošního roku 568 bytů, nejvíc za deset let

17.10.2023

Stavbaři v Libereckém kraji dokončili v první polovině letošního roku 568 nových bytů, to je nejvíc za posledních deset let. Dokončených bytů je o čtvrtinu víc než za stejné období loňského roku. Mezi kraji jde o největší meziroční nárůst. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se nejvíc staví na Liberecku a také na Českolipsku. V celém Česku dokončili stavbaři v prvním pololetí 17.896 nových bytů, což bylo o necelá tři procenta víc než loni.


"Převážná většina bytů vznikla novou výstavbou," doplnila Hana Koťátková z Krajské správy ČSÚ v Liberci. Tradičně převažovaly rodinné domy, kde je více než polovina nových bytů, v minulosti ale vznikalo v rodinných domech až 80 procent bytů. V posledních letech přibývá bytových projektů, stovky bytů se aktuálně staví v Liberci. Výstavbu bytů přitom financuje i město Liberec, které dokončilo tři nové městské domy v ulici Na Žižkově se 49 byty, z toho 35 je určeno pro sociální bydlení.


Navzdory vysokým cenám a zdražení hypoték je poptávka po bydlení v kraji velká a byty jsou často prodané ještě před dokončením projektu. Platí to například pro nový rezidenční komplex Nový Perštýn v centru Liberce, kde stavbaři dokončují první etapu z plánovaných zhruba 500 bytů. Z první stovku bytů tamní Rezidence Kaskády je už většina prodaná či rezervovaná, zbývají poslední byty.


V novou rezidenční čtvrť se pomalu mění také areál někdejší textilní továrny Interlana v Liberecké části Františkov. Zahrada Gallas nabídne sedm domů se 310 družstevními byty. Práce na projektu začaly loni v říjnu, 94 bytů první etapy by mělo být k nastěhování v příštím roce, obsazená je zhruba polovina. V minulých týdnech začaly práce na dalších dvou domech se 77 byty. "Pro všechny, kteří do konce roku podepíší smlouvu, garantujeme na první tři roky zvýhodněnou úrokovou sazbu 4,89 procenta ročně," řekla ČTK Anna Ježková za Coop Development.


V první polovině letošního roku zahájili stavbaři v Libereckém kraji stavbu 505 nových bytů, je to zhruba o deset procent méně než před rokem. Bezmála 60 procent z nich jsou byty v rodinných domech. V celém Česku byla do konce letošního června zahájena výstavba 18.107 nových bytů, o pětinu méně než ve stejném období loňského roku. Nejvíc nových bytů se staví ve středních Čechách a na jižní Moravě.



Zdroj:


bottom of page