top of page

Stavbu nových bytů v Liberci zahájila pravnučka zakladatele čtvrti Clam-Gallase

18. října (ČTK) - Stavbu nových bytů v Liberci a Františkově zahájila dnes pravnučka zakladatele čtvrti - hraběte Franze Clam-Gallase.

Zahrada Gallas je projektem společností Coop Development, Ungelt Partners, libereckého Stavebního bytového družstva Sever a Stavebního bytového družstva Praha.

Na místě bývalé textilní továrny plánují postavit přes 300 bytů.

Prvních 96 družstevních bytů bude hotovo koncem roku 2024, dalších 77 o rok později, řekla při dnešním položení základního kamene řekla Anna Ježková z Coop Development.

Patronkou projektu za 1,3 miliardy korun se stala pravnučka zakladatele čtvrti Agathe Maria Széchényiová, která dnes do časové schránky základního kamene věnovala pamětní medaili s podobiznou svého předka, po kterém se část Františkov dodnes jmenuje.

Projekt nové výstavby podporuje: "Jsem rozhodně pro! Je to příležitost, jak zahušťovat město, aniž by se zabíraly zelené plochy ve vnějším prostoru.

Z dnes neatraktivní oblasti vznikne nová čtvrť se zvláštním charakterem," řekla.


Pozemky budoucí Zahrady Gallas o rozloze 18.000 metrů čtverečných leží nedaleko libereckého vlakového nádraží, je odtud blízko do centra města, ale i do přírody. Místem protéká Františkovský potok, který se stane součástí zahrad. V místech, kde je v prostoru viditelný, ho odborníci vyčistí a odstraní kolem něj náletové dřeviny.


První práce začaly v areálu, který leží mezi Švermovou a Vysokou ulicí, letos v červnu demolicí budov. Na jejich místě vyroste podle návrhu anglického studia Chapman Taylor sedm domů.

"Chceme postavit místo, které nebude žádným anonymním sídlištěm".

Domy obklopí zahrada pro odpočinek místních obyvatel, v okolí svého domova najdou dětské i workoutové hřiště, grill pointy, hřiště na pétanque, plácek na jógu, relaxační zónu pro odpočinek nebo servis point pro kola a mnoho dalšího.

Děti si mohou hrát venku mezi domy na hřišti bez obav. Zajímá nás, jak stavět čtvrti, které budou udržitelné do budoucna, a to jak z ekonomického či enviromentálního hlediska, tak ale i z pohledu sociálního a kulturního," řekla Ježková.

První čtyři domy budou družstevní, o zbylých třech domech není zatím rozhodnuto, nelze ale vyloučit, že i v tomto případě půjde o družstevní výstavbu.

"Já bych byl rád, nám se ten družstevní model osvědčil, klienty láká i to, že v případě bytového družstva nejsou dlužníky, nositelem úvěru je družstvo," řekl na dotaz ČTK Martin Kroh, předseda představenstva SBD Praha.

Většímu zájmu o družstevní výstavbu podle něj nahrává také zhoršení dostupnosti hypoték, družstevní byty jsou navíc dostupné i pro starší lidi, kteří by hypotéku kvůli věku nedostali.

Prodej bytů Zahrady Gallas začal už v červnu. První etapa zahrnuje 96 družstevních bytů ve dvou domech, 35 procent z nic už je rezervovaných.

Zájemcům stačí složit 20 procent ceny bytu a jednorázový členský příspěvek 50.000 korun. Ceny začínají od 2,928 milionu korun za 1+kk o rozloze 38 metrů čtverečních, kde zájemci stačí zaplatit včetně členského příspěvku družstvu 636.000 korun a zbytek pak bude splácet ve formě nájmu 40 let.


bottom of page