top of page

Vlastní bydlení v Liberci? Lidé spíš míří do pronájmu, přibývá družstevních bytů

Ve městě pod Ještědem pokračuje výstavba družstevního bydlení, polovina bytových jednotek už je obsazena.


Přes tři roky žije čtyřiatřicetiletý Jan ve vlastním čtyřpokojovém bytě, který se nachází v panelovém domě v centru Liberce. Po přestěhování od rodičů ale několik let bydlel v pronájmu v garsonce. "Měl jsem štěstí, byt jsem zdědil po babičce a v rodině jsme se domluvili, že ho zrekonstruujeme a nebudeme ho prodávat," svěřil se s tím, že si stejně musel vzít půjčku ve výši půl milionu korun. Využil překlenovací úvěr od stavební spořitelny a do roka by měl mít splaceno. "Jsem rád, že bydlím ve vlastním, můžu si byt zařizovat podle sebe a mám jistotu. Ale zároveň vím, že to v dnešní době není samozřejmost. Řada mých spolužáků z vysoké školy dosud bydlí v pronájmu," doplnil. Vítanou alternativou se stávají družstevní byty.


V krajském městě aktuálně pokračuje přeměna nevyužitého brownfieldu ve čtvrti Františkov, kde vzniká družstevní rodinné bydlení v projektu Zahrada Gallas. Výstavba družstevních bytových domů, kterých vyroste sedm, vychází z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec. Domy budou maximálně šestipodlažní s nejvíce čtyřmi desítkami bytů. Projekt Zahrada Gallas staví společně Coop Development, Ungelt Partners, Stavební bytové družstvo Sever a Stavební bytové družstvo Praha. "Chceme postavit místo, které nebude žádným anonymním sídlištěm. Domy obklopí zahrada pro odpočinek místních obyvatel," zdůraznila Anna Ježková za Coop Development.


Původně se počítalo s kombinací družstevního bydlení a bytů v osobním vlastnictví. Nakonec došlo ke změně a první fáze projektu, která čítá čtyři bytové objekty, bude družstevní. Dohromady vznikne 171 bytových jednotek. "Základní výhodou družstevní výstavby je, že zájemce o bydlení složí 20 procent kupní ceny družstevního podílu a zbytek je financování z úvěru družstva. Tedy nemusí řešit financování hypotékou," osvětlila Ježková.


Aktuálně je obsazena více než polovina bytů, a to převážně 1+kk a 2+kk. Projekt Zahrada Gallas přichází s takzvanou variabilitou bytů. Zájemci si tedy mohou koupit třeba dva menší byty a později je propojit, nebo naopak větší byt, který po nějaké době rozdělí a část například pronajmou. "Byty jsou vymyšlené tak, že je mohou jejich majitelé příčkami šikovně zmenšovat, zvětšovat i dělit. To je výhodné už při koupi a plánování různých životních situací," doplnila Ježková.


Nájemné vzrostlo až o 20 procent


Zvýšený zájem o pronájem evidují i realitní kanceláře. Podle Pavla Hály z Patria Reality je způsoben především vysokou inflací a s tím spojeným zvýšením úrokových sazeb hypoték. Výše nájemného u kvalitních bytů šla nahoru až o 20 procent. Z hlediska velikostí převažuje poptávka po bytech 1+1 a 2+kk. "Mladé páry či rodiny využívají jak hypoték, tak i pomoci se spolufinancováním kupní ceny ze strany rodiny. V případě nákupu bytu pro vlastní bydlení nyní většina zájemců vyčkává na snížení úrokových sazeb hypoték. Nicméně úrokové sazby hypoték jsou poloviční v porovnání s inflací, takže z tohoto hlediska jsou hypotéky pořád velice výhodné," sdělil realitní makléř. Obdobnou zkušenost má Radek Farkaš z Re/Max Gold. Klienti aktuálně poptávají menší a cenově dostupné byty.


Liberecký realitní makléř Jan Havič vidí za aktuální situací na trhu s nemovitostmi to, že kvůli výši sazeb hypotečních úvěrů vychází výhodněji nájemné než měsíční splátka hypotéky v případě koupě. "Největší zájem je o rodinné bydlení typu 3+kk a větší, které zájemci kupují na delší časový horizont a není pro ně tak zcela rozhodující výše úrokových sazeb. Vědí totiž, že aktuální výše sazeb je dočasnou záležitostí a po ukončení fixace si hypotéku refinancují s lepšími podmínkami," podotkl.


Průměrná výše hypotéky v loňském roce se v Libereckém kraji pohybovala okolo tří milionů korun. Dopad rostoucí inflace, obavy z nárůstu cen energií i snížení dostupnosti hypotečních úvěrů jako důsledek regulačních opatření České národní banky se významně odrazily na růstu nejistoty obyvatel a poklesu zájmu o hypotéky. "V segmentu hypoték se výrazně projevilo očekávané ochlazení. Musíme však mít na paměti, že současnou situaci srovnáváme s rokem 2021, který byl v mnoha ohledech výjimečným. Úrokové míry dosáhly v minulém roce vysokých hodnot, dalo by se říct maxima. Pozvolný pokles by se mohl dostavit v druhé polovině roku 2023," sdělil generální ředitel Hypoteční banky Martin Vašek.


Pokles nových hypoték a snížení podílu nových hypotečních úvěrů o třetinu eviduje Česká spořitelna. "Od jara loňského roku registrujeme několikanásobně vyšší zájem o snižování nákladů na pořízení a provoz nemovitosti, zejména pokud jde o udržitelné financování bydlení, které zohledňuje současné ekologické trendy. V letošním roce očekáváme, že z celkového podílu nově uzavřených úvěrů by mohly pětinu tvořit úvěry na udržitelné bydlení," dodala šéfka hypotečních úvěrů v České spořitelně Petra Skrbková.


V Liberci pokračuje výstavba družstevního bydlení v projektu Zahrada Gallas, polovina bytových jednotek už je obsazena
Zahrada Gallas - výstavba družstevního bydlení v Liberci v plném proudu

Zdroj: https://liberecky.denik.cz/zpravy_region/liberec-bydlieni-pronajem-vystavba-byty-frantiskov-2023.html

bottom of page