top of page

Zájem o družstevní bydlení může nastartovat inflace

30.1.2022

...


V souvislosti s inflací, propadem burzovních trhů a neutěšeným stavem veřejných financí nás ze všech stran bombardují předpovědi, že vlastní bydlení a nové byty vůbec, budou nedostatkovou záležitostí. Podle odborníků na trh s bydlením by to ale právě mohlo zájem o družstevní vlastnictví znovu nastartovat.


"Zájem o družstevní bydlení, je dobrou alternativou pro všechny, kteří si nechtějí nebo nemohou vzít hypotéku," potvrzuje Anna Ježková, ze společnosti Coop Development, která se na bytovou výstavbu zaměřuje. "Výhodou je, že příjemcem bankovního úvěru na jednotlivé byty zůstává celé výstavbové družstvo, nikoliv budoucí člen družstva a uživatel družstevního bytu," doplňuje. Zájemcům tak mohou uhradit jen družstevní podíl z ceny bytu na začátku výstavby a pak dál splácet formou nájmu.


Podle spolku DoDružstva, který koordinuje projekt pro vzdělávání a diskusi v oblasti družstevnictví, se zájem o družstevnictví zvyšuje.


"Dosud posbíraná data nám ukazují, že zájem o družstevní byty mají zejména mladí lidé. Možná z toho důvodu je minimální zájem o bezbariérové bydlení, a naopak jsou vyhledávány větší byty pro rodinné bydlení. 39 % lidí, kteří se na nás dosud obrátili, chtějí byt do 70 metrů čtverečních, dalších 34 procent až stometrový byt, což jasně ukazuje tristní situaci s bydlením pro mladé lidi," říká Jan Eisenreich, zakladatel spolku DoDružstva. Na spolek se nejčastěji obrací, až v 80 procentech, lidé z Prahy. Největší zájem o bydlení je podle spolku v Praze 4, 5, 8 a 9.



Výňatek z článku:

Národ baráčníků. Češi vlastní miliony domů, družstevní bydlení dál skomírá

Zdroj: https://prazsky.denik.cz/zpravy-z-ceska/cesi-domy-scitani-20230128.html




bottom of page